петак, 13. новембар 2020.

ПОСЛОВНИ БОНТОН - одевање

 

Када говоримо о изгледу канцеларијског радника основни захтев је да буде чист и уредан. 

Такође је веома важно да изабере гардеробу у складу са приликом за коју се облачи (састанак у фирми, пословни ручак и сл.). 

У пословним токовима се може говорити о три варијанте одевања:

- сторого пословно одевање

- униформа и 

- слободна варијанта одевања. 

Строго пословно одевање подразумева комплет одела за мушкарце (сако, кошуља, кравата, панталоне на ивицу, ципеле), односно костиме за жене (сако, блуза или кошуља, сукња пристојне дужине - најкраће до колена, обавезне чарапе и ципеле). Ову варијанту одевања најчешће користе лица која одлазе на пословне састанке са странкама и пословни партнерима, лица задужена за односе са јавношћу, руководиоци сектора и одељења).

Строго пословно одевање


Униформа не подразумева само радна одела, кецеље или мантиле у истој боји већ и другу гардеробу истог кроја и боје за све запослене. Како би се избегла монотонија униформе могу бити модерног кроја са различитим детаљима као што су каиш, марама, брош итд. На униформи би требало да буде грб фирме или идентификациона картица са именом и презименом радника. 

Савремене униформе

Савремене униформе

Слободна варијанта одевања подразумева одевање по сопственом избору у складу са амбијентом у коме  канцеларијски радник ради и функцијом коју обавља. При томе би било пожељно да се лица која раде са странкама одевају класично (мушкарци - комплет одело, кошуља, кравата; жене – костим), док лица која немају контаката са странкама могу лежерније да се облаче (наравно у границама пристојности). Код одевања жена важно је нагласити да не долази у обзир исувише кратка сукња, дубоко изрезан деколте, превисоке потпетице и блузе без рукава. Такође не би требало носити превише накита, нити користити тешке парфеме. Код одевања мушкараца непристојним се сматра ношење бермуда, мајица без рукава, обуће отворених прстију и пете. 

                                                                                                                                                                          
   
Слободна варијанта одевања
                                                                      
Слободна варијанта одевањаНема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

САСТАНЦИ И ЗАПИСНИЦИ

  Појам и врсте састанака                                                                                      Састанци су скупови више...